Oefening

visualiseren I

Om je spieren te blijven trainen en je techniek te onderhouden in tijden van het coronavirus is visualisatie een handige vaardigheid om op zak te hebben. Tijdens het visualiseren leer je als sporter een mentale voorstelling te maken van een beweging of situatie waarbij je ook daadwerkelijk ervaart dat je iets ziet, hoort, voelt, proeft en ruikt. Dit komt omdat je je hersendelen traint die betrokken zijn bij de aansturing van spierbewegingen. Visualiseren is vergelijkbaar met het maken van je eigen mind movie, waarbij je filmpjes maakt in je hoofd. In de blog Visualiseren: hoe doe ik dat?  lees je wat er nodig is voor het maken van een goede mind movie.

In deze opdracht gaan we met de verschillende functies van de camera aan de slag. Hierbij leer je al je zintuigen te activeren. Je wordt gevraagd om dingen in gedachten voor je te zien, te voelen, te horen, te ruiken en te proeven. Dit kan je in het begin als suf ervaren. Maar als je dit eenmaal onder de knie hebt, kan jij je fysieke vorm zo veel mogelijk behouden in tijden van corona en jouw sportprestaties verbeteren als Nederland weer in beweging komt. Probeer de voorstelling zo duidelijk mogelijk te maken. Als dit beter lukt door je ogen te sluiten, sluit dan je ogen. Of misschien werkt het voor jou beter als iemand het script voorleest. Daarnaast ben je natuurlijk vrij om je creatieve brein aan te spreken en je eigen variaties te maken op de opdrachten. En onthoud: visualiseren is een proces. Je hoeft niet gelijk genomineerd te worden voor de Oscars.

Onderdeel zien
1. Stel je het gezicht voor van iemand die je goed kent. Bijvoorbeeld van je vader of moeder, je huisgenoot of iemand die je goed kent van je sport (+/- 20 sec). Beeld je nu in dat deze persoon naar je lacht (+/- 10 sec).

2. Beeld je trainingslocatie in. Zie de elementen die aanwezig zijn op deze locatie. Misschien ligt er wel gras of gravel en staan er goals of juist een net of train jij juist op het water, de weg of in een sporthal. Misschien beeld je jezelf wel in dat je in het krachthonk staat. Wat zie je daar allemaal? (+/- 20 sec).

3. Stel in gedachten het materiaal voor waar jij je sport mee beoefent. Dit mag van alles. Voorbeelden zijn een bal, je schoenen, een fiets of boot, je racket of hockeystick enzovoorts (+/- 20 sec). 

Onderdeel horen
1. Stel je de stem van een bekende voor. Bijvoorbeeld je vader of moeder, je trainer of teamgenoot (+/- 20 sec). Stel je voor dat die persoon zegt dat hij of zij vindt dat je iets goed hebt gedaan (+/- 10 sec).

2. Stel je de geluiden voor die je hoort tijdens een moment in een training. Kies zelf wat je aan het doen bent. Misschien hoor je het geluid van het trappen tegen een bal of stromend water. Of hoor je vogels omdat jij buiten traint of juist de weerkaatsende geluiden in de zaal. Misschien hoor je wel de stem van je coaches of andere stafleden (+/- 20 sec).

3. Stel je nu de geluiden voor die je hoort bij de start van een wedstrijd (+/- 20 sec).

Onderdeel voelen
1.Stel je voor hoe je lichaam beweegt bij het maken van een belangrijke beweging in jouw sport. Je voelt je fit en beweegt makkelijk. Stel je het ritme voor van je beweging en hoe je hele lichaam beweegt. Je voeten en benen, je romp, je arme en handen en je hoofd (+/- 20 sec).

2. Herhaal deze oefening voor een andere beweging in jouw sport.

3. De laatste opdracht voor het onderdeel voelen. Stel je voor hoe jij beweegt als het startschot van de wedstrijd heeft geklonken (+/- 10 sec). Stel je eerst de hele beweging voor en concentreer je daarna op verschillende lichaamsdelen. Bijvoorbeeld op de positie van je hoofd, bovenlichaam, armen, romp, benen en tot slot je voeten (+/- 20 sec).

Onderdeel proeven
1. Stel je voor dat je een slok neemt uit je bidon tijdens een training. Voel het tuutje in je mond en voel hoe het water of sportdrank in je mond komt. En stel je tenslotte voor hoe je het drinken doorslikt (+/- 20 sec).

2. Stel je voor dat je tijdens een wedstrijd heel erg diep bent gegaan en je een metaalachtige smaak achterin je keel proeft (+/- 20 sec).

3. Stel je voor dat je na een zware training een glas cola met ijsklontjes of koude chocolademelk drinkt. Voel het glas in je hand en voel het drinken in je mond komen. Voel hoe de cola bruist en de kou van de ijsklontjes en chocolademelk (+/- 20 sec).

Onderdeel ruiken
1. Stel je de geur van jouw lievelingseten voor. Houd in gedachten het bord met eten onder je neus en ruik de typische lucht van jouw lievelingsgerecht (+/- 20 sec).

2. Stel nu de geur van je sporttas voor als je die openmaakt na het trainen. Ruik de geur van je gebruikte sportspullen (+/- 20 sec).

3. Stel als laatste de geur voor van de kleedkamer of kantine waar je komt als je op de club of vereniging bent. Stel je voor dat je daar naar binnen gaat en de typische lucht ruikt (+/- 20 sec).

Je hebt nu geleerd hoe je gebruik kan maken van verschillende zintuigen bij het maken van een mind movie. Oefen in het weekend met het aanspreken van deze verschillende zintuigen. Volgende week krijg je oefeningen waarbij je traint een mind movie levendiger te maken.

 

De mind movie oefeningen zijn geïnspireerd op de visualisatie training van dhr. GM Weltrevreden aan  Jong Oranje 2010- 2011 schaatsploeg.

Wil je nog een opdracht doen?

Vond je dat eigenlijk oké?

Vond je dat eigenlijk oké?

Grensoverschrijdend gedrag is de afgelopen jaren een steeds belangrijker thema geworden in de sportwereld. We zijn het er als samenleving over eens dat er meer aandacht moet komen voor grensoverschrijdend gedrag en dat sporters van alle leeftijden met plezier, veilig, eerlijk en zorgeloos moeten kunnen sporten bij hun sportvereniging.

Lees meer
Hoe train ik mijn groeimindset?

Hoe train ik mijn groeimindset?

In deze blog gaan we de volgende stap zetten en beantwoorden we de volgende vraag: Hoe herken ik mijn eigen mindset en hoe train ik mijn groeimindset? Aan de hand van twee verhalen krijg je twee tips die je direct kunt inzetten om met jouw eigen mindset aan de slag te gaan.

Lees meer
De Olympische Droom

De Olympische Droom

‘Jullie moeten Liesette Bruinsma opgeven voor de zwemclub! Zij heeft talent!’ Het is even stil voor ze een tikje op haar schouder voelt: ‘Als jij goed kunt zwemmen bij de club, dan kun je later misschien wel meedoen aan de Olympische Spelen!’ Vooral de laatste woorden komen aan. Zachtjes hoort ze het zichzelf herhalen. ‘Olympische Spelen.’

Lees meer
Geen golf te hoog

Geen golf te hoog

De Friese Germ en Gonnie Bruinsma vertellen aan de vooravond van de Olympische Spelen over de weg die hun jongste dochter tot nu toe afgelegd heeft. Liesette Bruinsma, twintig jaar jong, staat eind augustus al voor de tweede keer op de Paralympische Spelen. Vijf jaar geleden was Liesette met twee gouden, twee bronzen en een zilveren medaille de meest succesvolle paralympische speelster.

Lees meer
“Het had zo moeten zijn” van Wessel Been

“Het had zo moeten zijn” van Wessel Been

Wessel Been, de bijna 2 meter lange spits speelt sinds dit seizoen bij PEC Zwolle (U21). Zijn eerste BVO, maar PEC voelde vanaf moment één als thuis. Wat heeft het gemaakt dat Wessel het heeft geschopt tot het U21 elftal bij PEC? Voor welke lastige keuzes heeft Wessel gestaan in zijn route richting het betaald voetbal en wat zijn de lessen die hij mee wil geven aan andere jonge talenten? Dit alles ga je lezen in dit blog.

Lees meer
Vier handen op één buik

Vier handen op één buik

Toen Tessel net 1,5 was kreeg ze niet één, maar twee zusjes. De eeneiige tweeling Merel en Sanne wordt op 11 februari 1993 geboren. Niet geheel als verrassing, want het krijgen van een tweeling zit bij zowel Ad als Annemiek in de familie. Het is een understatement dat Merel en Sanne vier handen op één buik zijn. Ze kunnen eigenlijk bijna niet zonder elkaar.

Lees meer
Plezier als benzine: het verhaal van Femke Been

Plezier als benzine: het verhaal van Femke Been

In 2015 hockeyde en tenniste Femke. In 2017, won zij zilver op een NK. Niet met hockey of met tennis. Zij won zilver op de 800 meter. Hoe is zij op de atletiekbaan terecht gekomen? Het talentenproject van Team Distance Runners (atletiek) kwam langs op school, ze werd gescout. Nu is Femke niet meer weg te denken van de baan. Wat drijft haar? Welke keuzes kwamen hierbij kijken, wat is belangrijk voor haar in de sport en waar haalt zij haar plezier uit?

Lees meer

WAT IS JOUW MINDSET?

 

Geef antwoord

op 5 vragen