geschreven door Susie Cats:

Eerst boos zijn, accepteren komt daarna wel

Stoom afblazen
Nederland is ziek en dat heeft grote impact op iedereen. Ook op jou als sporttalent. Natuurlijk is in deze coronacrisis de gezondheid van ons allemaal het allerbelangrijkste, maar dat betekent niet dat je nu niet boos, verdrietig, bang en/of teleurgesteld mag zijn. Het doel waar jij weken, maanden en misschien zelfs jaren voor hebt getraind is in gevaar komen. Eerst dacht je misschien nog dat je tot 6 april je onderhoudsoefeningen solo zou gaan uitvoeren. Maandag kwam het nieuws dat dit is verlengd tot 1 juni. Of we in juni dan wel voldoende groepsimmuniteit hebben opgebouwd is dan ook nog onzeker. En de klap van dinsdag was dat de Olympische Spelen worden uitgesteld.    

Gun jezelf eerst een periode van stoom afblazen. De fase van accepteren komt daarna wel. Jij als mens hebt het nodig om je emoties of mening te ventileren.

Om de coronacrisis voor jezelf dragelijk te maken is de situatie accepteren de enige optie. Dit is echter zo veel makkelijker gezegd dan gedaan en misschien lukt het je ’s ochtends beter om te relativeren dan ’s avonds als je moe bent en het 20.00 uur journaal hebt gekeken. Gun jezelf daarom eerst een periode van stoom afblazen. De fase van accepteren komt daarna wel. Jij als mens hebt het nodig om je emoties of mening te ventileren. Zeg, schrijf, roep precies wat je denkt, hoe irrationeel dat misschien ook is, en doe dat zolang dat nodig is. Misschien heb je tien minuten nodig om jouw angsten, boosheid en andere emoties te uiten en kan je daarna de situatie beter in perspectief plaatsen. Soms heb je een tweede uitbarsting nodig en een derde en misschien blijft het daar niet bij. Doe het alleen of tegenover een juiste persoon. Met een juiste persoon bedoelen wij iemand die je begrijpt en naar je luistert. Je kan dan alles zeggen wat je wilt en die ander zal niet reageren op wat je zegt of zich zorgen maken om wat je zegt. Vind je het moeilijk om je emoties te uiten? Misschien helpt het dan om je gevoelens op te schrijven. Het hoeft niet gepaard te gaan met een hoop geschreeuw en gekrijs, het kan ook op een kalmere manier. Zoek een manier om stoom af te blazen die bij jou past. Als je klaar bent met je tirade zal je je een stuk beter voelen. Dus schreeuw, huil, scheld of schrijf als jij voelt dat het nodig is, het relativeren en accepteren komt later wel.

Opdracht
Voordat je verder leest daagt YAAP jou uit om 10 minuten lang een tirade te houden die bij jou past. Gooi hierbij al je frustraties, verdriet, boosheid en teleurstelling eruit! Boeien, doe het gewoon! Durf je het niet hardop te uiten? Pak pen en papier en schrijf je boosheid op ‘wat doet het coronavirus met jou’.

 

Door het coronamonster heb je misschien het gevoel dat je stil zit en je topvorm verliest, maar het hoeft niet te betekenen dat je ook daadwerkelijk stil staat!

Vanuit deze stilstand, helpt YAAP je vooruit
Hoe was het om stoom af te blazen? Voel je je al beter? Zo niet, raas dan nog even door. Als je hart wel gelucht is, heeft YAAP goed nieuws. Door het coronamonster heb je misschien het gevoel dat je stil zit en je topvorm verliest, maar het hoeft niet te betekenen dat je ook daadwerkelijk stil staat! Vanuit ons sporthart helpt YAAP jou als sporttalent en als mens door de crisistijd heen. Fysiek trainen is misschien een stuk moeilijker geworden, maar dat betekent niet dat jij nu geen betere sporter kan worden. Maar hoe dan?! Dit kan door je mentale vaardigheden te trainen, op jezelf te reflecteren, je groeimindset te vergroten, ontdekken waar jezelf voor staat en je plezier behouden in deze uitzonderlijke sportomstandigheden. Aan de hand van kennis over mentale ontwikkeling, video’s, praktische oefeningen en het beantwoorden van jouw specifieke vragen gaan we er samen voor zorgen dat jij kan blijven trainen. Deze mentale ontwikkeling geeft jou straks voorsprong als Nederland weer in beweging komt! Op het coronamonster hebben wij gaan invloed, maar laten wij samen focussen, na je tirade, op hetgeen waar wij wel samen invloed op hebben.

Heb je nog aanvullende vragen, neem contact met YAAP op. Dit kan direct via de mail of via het contactformulier op de website. Je kunt ons vanaf nu ook volgen op LinkedIn, Instagram en Facebook. Hierdoor blijf jij als sporttalent op de hoogte van de volgende tips die wij aan jou gaan geven. Houd ons via sociale media op de hoogte aan welke tips jij als sporter nu behoefte aan hebt.

 

Bron: Peters, S. (2019). De verdeelde planeet. In B. Van Beusekom (Red.), De Chimp Paradox (pp. 59 – 89). Amsterdam, Nederland: Bruna Uitgevers

Wil jij ook met meer plezier blijven presteren?

Inschrijven

nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs van YAAP en schrijf je in voor de nieuwsbrief