Over

Tim Koning

Tim (36) gelooft dat je pas kan floreren als topsporter wanneer je trouw bent aan je gevoelens en verlangens en eerlijk durft te zijn tegenover jezelf, je omgeving en je coach. Tim speelde zelf op hoog niveau voetbal en is een groot sportliefhebber. Deze liefde combineert hij als sportpsycholoog met zijn fascinatie voor de mens en al diens gevoelens, gedachten en gedragingen. ‘Ik heb de afgelopen jaren veel (top)sporters gezien bij wie het plezier sterk is afgenomen en de worsteling met verwachtingen, de druk om te presteren en hun identiteit is toegenomen.

Tim Koning

Ik ben ervan overtuigd dat als je lekker in je vel zit, helder durft te communiceren over wat je wil bereiken en hoé je dat wil, je een geslaagde topsportcarrière kunt hebben waar je veel plezier en voldoening uit haalt. En net zo belangrijk: wie ben je naast je sport, welke kwaliteiten heb je als mens en wat vind je belangrijk in je privéleven?.

Sporters komen met verschillende hulpvragen. Van ‘ik verbeter mezelf al 2 jaar niet meer, ik presteer beter op trainingen dan tijdens wedstrijden tot ik heb verschillende ‘stemmetjes’ in m’n hoofd die mij in de weg zitten op het moment dat ik wil presteren.’ In de kern gaat het vaak over onzekere gevoelens die ergens vandaan komen. De eerste neiging is dan in veel gevallen om nog harder te gaan werken om resultaat te boeken, je laat er immers alles al voor. Harder werken is echter niet per se de oplossing. Het gaat niet enkel om het antwoord op de waarom-vraag (waarom heb ik deze gevoelens en gedachten) maar ook om het stilstaan bij je gevoelens en hoe je ze kan veranderen. Ik help je stilstaan om vooruit te komen.’

‘Ik heb de afgelopen jaren veel (top)sporters gezien bij wie het plezier sterk is afgenomen en de worsteling met verwachtingen, de druk om te presteren en hun identiteit is toegenomen’.

Het belangrijkste in zijn sessies vindt Tim het maken van verbinding. ‘Verbinding met jezelf en met de ander is de motor voor een leven vol voldoening en resultaat.’ Hij schroomt daarom ook niet om zichzelf te laten zien. ‘Als we werkelijk vooruit willen komen, zullen we ons open moeten stellen voor elkaar. Daarom zal ook ik vertellen hoe ik me ergens bij voel of wat ik zie gebeuren in een situatie en/of tijdens onze sessies.‘
 
Tim schreef in 2021 het boek ‘De Talentformule’ en in 2023 het boek ‘Groeimindset’ en studeerde na vwo op de vrije school af aan de Johan Cruyff University, behaalde zijn bachelor (klinische) psychologie aan de UvA en wist daar tevens zijn master in sport- en prestatiepsychologie af te ronden. Inspiratie haalt hij uit boeken als ‘Black Box Thinking, Range & The body keeps the score. Tim woont met zijn vriendin en zoontje (4) in Haarlem.

Wil je contact met Tim?