Geschreven door Susie Cats:

doelen stellen met

jan van halst

Resultaatdoelen
Eén ding is zeker. Alle resultaatdoelen die jij had opgesteld voor sportjaar 2020 zijn, of weggevallen of onzeker geworden. Het coronavirus brengt veel onduidelijkheid met zich mee, maar het betekent niet dat je helemaal geen doelen meer kan stellen. Misschien denk je nu: ‘Waar hebben jullie het over? Ik weet helemaal niet wanneer mijn eerste wedstrijd weer gepland staat. In andere woorden, ik weet helemaal niet wanneer ik weer een wedstrijd kan winnen’. Daar heb je helemaal gelijk in. Je weet nu (nog) niet wanneer je tijdens een wedstrijd kan winnen of verliezen, maar dit is niet het enige doel dat je jezelf kan stellen. Er bestaan namelijk drie verschillende soorten doelen. Het doel waarbij het gaat om de uitkomst van een wedstrijd, zoals winnen of verliezen of bij de eerste drie eindigen etc. worden resultaatdoelen genoemd. Een resultaatdoel stellen is in deze tijd moeilijker wanneer je veel alleen traint en er geen wedstrijden zijn.

Het opstellen van prestatiedoelen en procesdoelen helpen je in deze coronatijd, en daarna, bij het behouden van plezier en motivatie in je sport en zorgt ervoor dat jij morgen weer beter bent dan gisteren.

Prestatiedoelen
Welke doelen in deze tijd makkelijker opgesteld kunnen worden zijn prestatiedoelen en procesdoelen waarbij jij jezelf uitdaagt te blijven ontwikkelen en groeien. Een prestatiedoel houdt in dat jij een doel opstelt waarbij je je eigen prestatie verbetert ten opzichte van de vorige keer. Voorbeelden van prestatiedoelen zijn: meer kilo’s squatten dan de vorige keer, een snellere 100 meter afleggen, meer penalty’s of strafballen scoren tijdens het trainen of meer services inslaan op de tennisbaan. Een prestatiedoel maakt je, ten opzichte van een resultaatdoel, onafhankelijk van je omgeving. Je hebt dus niks of niemand anders nodig dan jezelf. Iedereen heeft een ander prestatiedoel. Weet jij een prestatiedoel waarin jij jezelf, in deze coronatijd, wilt verbeteren?

Procesdoelen
Procesdoelen zijn doelen gericht op hoe jij je sportprestaties gaat leveren. In andere woorden, hoe zorg jij ervoor dat je die wedstrijd gaat winnen en/of die gouden medaille gaat halen. Hierbij gaat het om het verbeteren van technische vaardigheden, wendbaarheid en/of snelheid. Het kan ook gaan over jezelf op mentaal, fysiek of tactisch gebied willen ontwikkelen. Dus doelen genoeg!

Gouden tips van Jan van Halst
Het opstellen van prestatiedoelen en procesdoelen helpen je in deze coronatijd, en daarna, bij het behouden van plezier en motivatie in je sport en zorgt ervoor dat jij morgen weer beter bent dan gisteren. Nu we niet of minder ver vooruit kunnen plannen en vooral met de dag of de week (moeten) leven, is het ook goed om je prestatiedoelen en procesdoelen hierop aan te passen. Dus stel jezelf steeds de vraag: Wát wil ik deze week hebben bereikt en hóe ga ik dat bereiken? Wil je hulp bij het opstellen van jouw doelen? Klik dan op deze opdracht. En daarbij heeft Jan van Halst, oud-profvoetballer bij FC Twente en Ajax, twee gouden tips voor jou om deze coronatijd door te komen!

YAAP heeft nu een training ‘Doelen stellen’ ontwikkeld. De titel van deze training is: “Van droom naar werkelijkheid; leer de juiste doelen stellen“. 

Wil jij meer weten over doelen stellen?

Inschrijven

nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs van YAAP en schrijf je in voor de nieuwsbrief