Geschreven door: Michiel van Schagen en Tim Koning

Durf plezier centraal 

te stellen in (top)sport

 

De misstanden in de turnwereld leggen een probleem in de topsport bloot: gebrek aan waardering van plezier. Dat stellen Michiel van Schagen en Tim Koning, die samen een boek schrijven over de rol van plezier in talentontwikkeling.

De recente onthullingen over geestelijke en fysieke vernedering van turnsters laten zien hoe veel te ver coaches en ook ouders soms gaan om talenten te dwingen tot presteren. De gevolgen zijn desastreus. Stasja Köhler, voormalig Sportvrouw van het Jaar, gooide al haar medailles weg om maar niet herinnerd te worden aan de mishandelingen. Joy Goedkoop was fysiek en mentaal op, raakte in een depressie en stopte met de sport.

Dat de turnbond een cultuurverandering wil bewerkstelligen, is dus goed nieuws. Maar onderliggend aan deze trainingsmethodes vinden we een misvatting over topsport die veel wijder verspreid is dan alleen de turnwereld.

Talenten afbeulen
Deze misstanden reflecteren namelijk het idee dat topprestaties alleen bereikt kunnen worden door talenten af te beulen. Door ze te laten afzien en tot het uiterste te pushen om te winnen. Topsport lijkt niet ‘leuk’ te mogen zijn. En plezier wordt gezien als frivoliteit die talentontwikkeling en presteren in de weg staat.

Wil je het hele artikel lezen? Klik dan hier!

Wil jij nog meer weten over plezier? Wil je leren hoe je plezier centraal kunt stellen in de sport? YAAP heeft een training ontwikkeld, die het belang van plezier aangeeft en op welke wijze plezier in de vereniging kan worden geintegreerd. 

Benieuwd naar hoe YAAP bij kan dragen aan de talentontwikkeling bij jouw club of bond?

Inschrijven

nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs van YAAP en schrijf je in voor de nieuwsbrief