Geschreven door Susie Cats:
paniekaanvallen:
wat proberen zij jou als sporter duidelijk te maken
Zijn hart begint sneller te kloppen, hij begint te zweten en zijn gedachten zijn één grote chaos. Hij is bang om de controle te verliezen, gek te worden of misschien zelfs wel dood te gaan. Hij sluit zijn ogen. Ademt diep in en uit en neemt de tijd om te mediteren. In deze tijd voelt hij zich alleen. Alleen met zijn gedachten. Alleen met zijn creatieve processen. Alleen met zijn zorgen.
Hij maalt. Hij piekert. Hij denkt.
Hij maalt. Hij piekert. Hij denkt.
Het mediteren zorgt alleen maar voor meer chaos.
Precies wat hij niet wil.
Alsjeblieft. Kan dit alsjeblieft stoppen! Hij wil zijn kop van zijn romp trekken en een volledige paniekaanval volgt. Hij huilt en schreeuwt het uit. Deze sporter werd de prooi van zijn eigen innerlijke leeuw.
Hij wil zijn kop van zijn romp trekken en een volledige paniekaanval volgt.
Wat probeert de leeuw in ons duidelijk te maken?
Hij werd de prooi van de leeuw die hem normaalgesproken helpt bij het waarmaken van zijn dromen, die hem aanmoedigt bij het aansteken van het innerlijke vuur en die hem ondersteunt bij het bepalen van zijn koers. Waarom werd hij juist nú door dezelfde leeuw aangevallen? En misschien nog wel belangrijker, wat probeerde zijn innerlijke leeuw hem al tijden duidelijk te maken?
Dat het tijd is om de angst soms niet goed genoeg te zijn te omarmen.
Het is soms moeilijk en verdrietig om iemand te zien vechten tegen paniekaanvallen. Maar ik ben ontzettend trots op deze sporter. Trots, omdat hij kwetsbaar durft te zijn, hulp vraagt aan een psycholoog en het lef heeft om stil te staan. Dit allemaal zodat hij straks weer kan groeien.
Ik ben hem ook dankbaar. Dankbaar, omdat wij als YAAP zijn verhaal mogen gebruiken om de sportwereld te inspireren. En misschien nog wel belangrijker, om te normaliseren dat hulp vragen als je mentale struggles ervaart niet gek, laf of soft is. Maar juist stoer, zelfbewust en, geloof het of niet, ook leuk is.
(tekst gaat verder onder de video)
Mentaal welzijn in de sport
Bij YAAP komen we sporters tegen die zichzelf mentaal willen ontwikkelen, omdat ze het zien als onderdeel van hun sportcarrière. Maar we ontmoeten ook prachtige sporters die al weken, maanden en soms jaren vechten tegen hun eigen innerlijke leeuw. Dit kan zich uiten in paniekaanvallen. Maar ook door het ervaren van onwijs veel wedstrijdspanning, waardoor je als sporter bezwijkt onder druk op het moment dat hét moet gebeuren. Of doordat het gevoel dat je plezier hebt in je trainingen en wedstrijden volledig naar de achtergrond is verdwenen en het moéten presteren en moéten winnen op de voorgrond is gaan staan.
In (top)sport heb je als sporter te maken met gevoelens als teleurstellingen, boosheid, verdriet, frustratie, blijdschap en euforie en wil jij de beste kant van jezelf laten zien. Hoe je je ook voelt. Wij van YAAP doen een oproep aan jou als sporter. Laat al deze gevoelens en emoties er ook écht zijn en stop ze niet weg, anders overbelast je jezelf en is jouw sportcarriére niet duurzaam. Vergelijk je bovenkamer maar gewoon met je spieren. Jij kan toch ook niet optimaal presteren als je geblesseerd bent omdat je spieren overbelast zijn? Zo werkt het ook in je hoofd!
Beste sporter, heb het lef om hulp te vragen zodat presteren leuk, leerzaam en duurzaam wordt. Wil jij weten of YAAP jou kan helpen? Neem dan contact met ons op of maak hier de quiz.
Wil je weten hoe YAAP sporters helpt?
Inschrijven
nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs van YAAP en schrijf je in voor de nieuwsbrief