Geschreven door: irene de zwaan in de volkskrant

Presteren en plezier:

kan dat samengaan in de turnwereld?

 

‘In de turnwereld wordt tegenwoordig een milder sportklimaat nagestreefd, waarin plezier centraal staat. Maar win je daar ook medailles mee? ‘Het is de enige manier om de turnsters te behouden.’ 

Er klinkt een doffe knal. Wat een sierlijke landing op de evenwichtsbalk had moeten zijn, is geëindigd in een plompe duikvlucht op de mat. De dame in kwestie, een turnster van een jaar of 15 in blits turnpakje, giert het uit van de pret.

‘Heeft iemand dit gefilmd?’, roept de 26-jarige trainer Eline Koppens (zwarte legging, knalgele SpongeBob-sokken) grijnzend boven het gebonk van de muziek uit. ‘Ik hoop het wel!’

Het ‘incident’ op de balk illustreert de sfeer tijdens het zomerkamp van turnvereniging De Hazenkamp in Nijmegen, waar een dertigtal jeugdige wedstrijdsporters vier dagen achter elkaar samenkomt om spelletjes (denk aan lasergamen en Weerwolven) te doen en hun turntechnieken te verbeteren. Plezier maken staat voorop. Een simpel foutje wordt hier niet afgestraft, maar positief bejegend.

Deze benadering staat haaks op de verhalen die oud-topturnsters afgelopen week naar buiten brachten over een dictatoriaal regime, vaak rechtstreeks gekopieerd uit Rusland of het Oostblok, waaraan ze als kleine meisjes jarenlang werden onderworpen. Aanleiding was het interview van coach Gerrit Beltman in het Noordhollands Dagblad, waarin hij spijt betuigde voor zijn ‘spijkerharde’ verbale en fysieke werkwijze.

Klik hier voor het hele artikel waar Tim vertelt dat plezier en winnen wél kunnen samengaan.

YAAP heeft de training ‘Durf plezier centraal te stellen in de sport‘ samengesteld. In deze training leer je het belang van plezier en op welke manier je sporters plezier kunt geven. 

Dat plezier en winnen niet kunnen samengaan, is een misvatting, zegt sport- en prestatiepsycholoog Tim Koning

Wil jij hier meer over weten?

Inschrijven

nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs van YAAP en schrijf je in voor de nieuwsbrief