Geschreven door: tim koning
survivalship bias
We kennen allemaal het verhaal van de persoon die zijn hele leven heeft gerookt, maar toch 100+ jaar werd. Of het verhaal van die ene klasgenoot die school niet heeft afgemaakt, maar miljonair is geworden (zoals Bill Gates, Steve Jobs en Mark Zuckerberg). En de posts op LinkedIn sjeezen voorbij met een titel als: ‘De 12 gewoonten van topondernemers.’’ Allemaal voorbeelden die één van de hardnekkigste denkfouten van het menselijk brein blootleggen: de survivorship bias.
Voor we daar op ingaan, een klein intro.
Afgelopen week kwam er interview uit met Ismail Aissati, het talent van PSV. Een fantastische toekomst werd hem toegedicht, want zo’n balvirtuoos, daar staan de clubs voor in de rij! Aisatti speelde inderdaad bij talloze clubs, maar ik wed dat je er geen één kent. Hij is inmiddels 32 jaar en voetbalt nog steeds, nu in Utrecht bij Elinkwijk, een club van weleer.
Aissati is een speler die we het liefst vergeten. Het is een bewijs van een talent dat is doorgebroken, maar zijn belofte niet heeft ingelost. En dat is exact waar ik vandaag graag een boekje over open doe.
In a nutshell, the survivorship bias implies that the highest performing realization will be the most visible. Why? Because the losers do not show up
We focussen ons op de succesverhalen en proberen daar een afgeleide van te maken, waarom zijn deze mensen of organisaties succesvol? Dan kunnen wij dat nadoen en ook bereiken.
De grote fout die hierbij gemaakt wordt, is dat er met een incomplete dataset wordt gewerkt. Andere mensen en organisaties die dezelfde methoden toepasten, hebben het niet gehaald of zijn onderweg gesneuveld. Hier is echter zeer weinig data over bekend. Kijkend naar organisaties in Nederland heerst er nog altijd een enorme schaamte om te praten over een faillissement. Zonde, want daarin zitten de lessen voor anderen én voor de persoon zelf.
Als we kijken naar sport dan zien we dit ook aan de lopende band. We kijken naar de toppers van nu en proberen wederom te ontleden en na te bootsen wat eraan heeft bijgedragen dat ze nu staan waar ze staan. Maar waar zijn de Aisattis in dit plaatje?
Als we blijven doen wat we deden, dan krijgen we wat we kregen. Dan zullen we geen groei kunnen doormaken. Wanneer we het hele plaatje in kaart brengen is er nóg meer groei en ontwikkeling mogelijk en zullen we daar ook anders tegenaan gaan kijken. En dan hoop ik vooral dat de liefde voor het leren centraal komt te staan, waarin fouten maken juist zorgt voor ontwikkeling en innovatie.
Afsluitend zou ik zeggen, wees je bewust van deze denkfout en als je de volgende keer weer zo’n verhaal hoort of een post op LinkedIn voorbij ziet komen, denk dan nog even terug aan dit stuk en loop de volgende punten na:
1) Is dit het hele plaatje? Wie of wat mist er?
2) Accepteer ook dat geluk een grote rol speelt (leestip: The success equation)
3) Deel je eigen proces en fouten die je daarin hebt gemaakt
Wil jij meer weten over plezier in de sport?
Inschrijven
nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs van YAAP en schrijf je in voor de nieuwsbrief