Geschreven door Tim Koning en Paul Hoogstraten:

YAAP meets lagerweij:

hoe blijf je mentaal fit?

In z’n eentje reed hij 30 kilometer lang, met in zijn wiel een sliert van uitgeputte wielrenners het gat naar de treuzelende koplopers dicht, enkele tientallen meters voor de streep. Daar waar de nederlaag van Ajax in de halve finale van de Champions League tegen de Spurs “de moeder aller Nederlagen” werd genoemd, was de bovenmenselijke inhaalactie van Mathieu van der Poel misschien wel “de moeder aller overwinningen”. Mede doordat het lang geleden was dat een Nederlander de Amstel Gold Race won.

Met Kruiswijk, Dumoulin en Roglic in hetzelfde team, kijk ik al sinds het najaar uit naar de Tour de France. Of eigenlijk, het hele wielerseizoen. Of eigenlijk, het hele sportseizoen. Met ook de Olympische Spelen, ongetwijfeld geweldig georganiseerd door de Japanners, en het EK voetbal waar ons spitsloze elftal met het houden van de 0 achterin wel eens heel ver zou kunnen komen. 

Sport is voor mij de belangrijkste bijzaak in de wereld. Maar voor sporters is het de belangrijkste hoofdzaak van de wereld.

Paul Hoogstraten

Sport is voor mij de belangrijkste bijzaak in de wereld. Maar voor sporters is het de belangrijkste hoofdzaak van de wereld. En zo zien we ze dus in beeld, thuis, met hun kinderen, sokken hooghouden, voorbij “zwemmend” op een skateboard, of propjes werpend. Maar ze zullen ongetwijfeld, om fit te blijven, sporten. Op hun hometrainer, met gewichten, stiekem een rondje rennen, etc. In ieder geval hoop ik dat ze dat doen, want als ze straks weer naar buiten mogen, kan ik weer van ze genieten op TV.

Maar sporters zijn niet de enigen die sporten. Mijn bedrijf, Lagerweij, bestaat uit ongeveer 35 mensen, die gewend zijn om voor of na hun werk veel te bewegen. Een van hen was aan het trainen voor een marathon, anderen fietsen veel, gaan naar de sportschool of doen bootcamps. Ook dat is nu allemaal ernstig beperkt.

Het effect is dat mensen zich onrustig beginnen te voelen. De normale sportroutine valt weg. Mensen bewegen sowieso niet zo veel als normaal want het fietstochtje naar SC hoeft niet. En mentaal is de druk juist toegenomen door alle maatregelen, de aangepaste werkwijzen en de vrees voor gezondheid en economische gevolgen. We weten dat juist bij mentale stress sporten kan helpen. Kortom, dubbelop vervelend. Ik vroeg sportpsycholoog Tim Koning van YAAP wat hij onze sportieve thuiswerkers adviseert:

“De huidige situatie treft ons allemaal en zorgt ervoor dat veel zaken veranderen, ook op het gebied van sporten en gezondheid. Wellicht kom je in de verleiding om meer te gaan snoepen en minder te bewegen. Een combinatie van stress, minder gezond eten en weinig bewegen, is een sterke cocktail die het gas en remsysteem van ons lijf uit balans brengt. Een goede balans tussen hoeveel energie je verbruikt en van hoeveel je weer herstelt, is essentieel om ook op de lange termijn vitaal te blijven. Nu je normale ritmes verstoord zijn, is de kans groot dat de balans tussen stress en ontspanning wellicht veranderd. Het is makkelijker om vanuit huis nog even een uurtje door te werken, en doe je wellicht minder aan lichaamsbeweging als je er niet bewust aandacht aan besteedt. Belangrijk is dus om te herkennen hoe die balans bij jou is, zodat je ruimte maakt voor voldoende herstel in een dag.”

Een combinatie van stress, minder gezond eten en weinig bewegen, is een sterke cocktail die het gas en remsysteem van ons lijf uit balans brengt.

Tim Koning

Het bewustzijn hiervan laat ons ervaren hoe het is om meer grip te hebben op je eigen situatie en hoe je dat kan inrichten. Dit kun je doen door eens op een rijtje te zetten wat nu de dingen zijn die jou helpen af te schakelen en te herstellen, en wat zijn de dingen die jou nu meer energie kosten dan normaal (misschien wel baanonzekerheid, zorgen over de gezondheid van je naasten, of het feit dat je kinderen nu ook de hele dag thuis zijn). Deze zaken kunnen voor mentale stress zorgen en kost veel energie. Om dit te voorkomen, triggeren lichaamsbeweging en sporten je lichaam juist om nog effectiever te herstellen. 

Deze bewustwording is een proces, waarbij jij nu enkel nog de opstartfase hebt doorlopen. In deze fase hebben nieuwe gewoontes zich kunnen vormen, die je als prettig kan ervaren. De eerste onrust is er nu vanaf, maar als je nu uitzoomt, heb ik voor jou de volgende vragen: is dit hoe ik mijn week wil inrichten? Wat vind ik belangrijk? Waar ben ik nog niet tevreden over? Wat kan ik nu wél doen? Ervaar ik genoeg balans tussen rust en activiteit? Neem even de tijd om deze vragen tot je door te laten dringen, schrijf wat kernwoorden op, en lees dan pas verder.

Misschien ervaar je dat de structuur die je hebt aangebracht voor jou in balans is, zo niet, dan is er nog tijd om structuur aan te brengen of deze te veranderen. Vanuit de stoïcijnse filosofie is de leus control the controllables een fijne gedachte om mee te nemen in een tijd waarin onzekerheid de boventoon voert. Want hoe makkelijk is het om te denken in wat we allemaal niet meer kunnen door de huidige omstandigheden? Wat schiet je ermee op? Het kost energie die je ook kan inzetten voor sportieve activiteit of ontspanning. Je kunt de situatie beter accepteren en vervolgens kijken wat je wel kunt doen.

Vanuit de stoïcijnse filosofie is de leus control the controllables een fijne gedachte om mee te nemen in een tijd waarin onzekerheid de boventoon voert.

Kortom. Focus je op hetgeen waar je wel grip op hebt. Ik weet dat het veel vraagt van jouw creativiteit, je kan immers niet meer alles doen zoals je het normaal deed. Een leuk voorbeeld hiervan: alle Tacx apparaten zijn in de online webshops uitverkocht, wielrenners zoeken naar alternatieven om hun favoriete sport te blijven beoefenen, dan maar thuis.
Voor elke sport is er een creatieve oplossing. Wanneer je jouw energie weet te kanaliseren op alles waar je nu wel grip op hebt, zul je zien dat je meer energie behoudt en meer plezier haalt uit dat wat je doet en jezelf vitaal houdt. Een aantal tips waar je rekening mee kunt houden in het behouden van jouw energiebalans zijn:

Tip 1. Blijf bewegen en doe dat ook thuis. Sta het liefst elk uur een paar keer op om de benen te strekken. Als je wat meer uitdaging zoekt en de doorbloeding wil stimuleren, doe dan bijvoorbeeld een aantal squads of loop een paar keer de trap op en af.

Tip 2.Ga op zoek naar alternatieven om jouw sport te blijven beoefenen, ook al is dat in een andere vorm. N.B Zelfs zwemmen kan als je een bad en elastiek hebt dat tegenkracht biedt. Desnoods een opblaasbadje een elastiek en een boom.

Tip 3. Breng structuur aan in je week. Houd een regelmatig slaapritme, plan wanneer je gaat bewegen/sporten, wanneer je vrij bent (uiterst belangrijk nu je vanuit huis werkt) én wanneer je actief aan de slag gaat voor je werk.

Tip 4. Stel jezelf een doel voor iets waar je bewuster mee bezig wilt zijn:  een beweegdoel/ slaapdoel/ voedingsdoel/ werkdoel/ ontspandoel en hang dit op de koelkast. Zo kun je elke dag afvinken of je jouw doel bereikt hebt. Ook leuk om met het gezin te doen.

Tip 5. Houd de sfeer in huis goed, door elkaar de ruimte te geven voor zover dat mogelijk en nodig is en door leuke dingen te blijven doen samen.

Veel plezier en stay safe!

Lagerweij & YAAP

Benieuwd hoe YAAP kan helpen mentaal fit te blijven?

Inschrijven

nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs van YAAP en schrijf je in voor de nieuwsbrief