Ken jezelf en presteer beter
Laat brief Van der Wiel een alarmsignaal zijn
Gregory van der Wiel was in het nieuws en deelde openlijk zijn verhaal. Wat vertelde hij op zijn website en welke twee lessen kunnen wij hiervan leren? Deze lessen zijn ook van toepassing op het verhaal van Ricardo Kishna en andere topsporters en voetballers.
Omgaan met emoties/uitdagingen van een voetballer (topsporter)
Citaat: ,,Als profvoetballer had ik altijd de druk om de beste kant van mezelf te laten zien, hoe ik me ook voelde”, legt Van der Wiel uit. ,,Ik zette altijd mijn emoties opzij en dat is iets dat zich na al die jaren heeft opgebouwd. Frustratie, woede, teleurstelling, verdriet”.
Hoe kunnen ‘wij’ er dan voor zorgen dat sporters leren omgaan met emoties en tegenslagen, iets waar ze later, als mens, nog veel aan hebben? Want wanneer de bal weggedrukt blijft worden, dan kunnen wij concluderen dat de kans dat een sporter op de lange termijn schade oploopt in de vorm van bijvoorbeeld depressiviteit, faalangst en/of hartkloppingen groot is.
Wie is de mens naast de voetballer (topsporter)
Ook in andere periodes van zijn leven ervaart van der Wiel pas later de emotionele struggles van die eerdere periodes. Hij vervolgt: ,,Maar de grootste emotionele klap kwam toen ik gedwongen werd Toronto FC te verlaten”, doelt hij op 22 maart 2019. ,,Na al die negatieve periode beleefde ik een geweldig jaar bij Toronto. Ik hield van het team, van de mensen en van de stad. Ik was van plan er een lange periode te voetballen. Maar ik moest vertrekken na een professioneel gesprek met de coach, met wie ik goed kon opschieten. Dat deed veel pijn en dat doet het nog steeds.”
Voor veel topsporters die 24/7 bezig zijn met het behalen van hun doelen kan het beangstigend zijn wanneer ze überhaupt al denken aan: life after. Ze hebben zich jarenlang ontwikkeld als topsporters waar ze eenmaal veel vaardigheden hebben opgedaan en enorm doelgericht hebben weten te werken. Maar wat als dat wegvalt en de omgeving je ook niet meer ziet als de topsporter, maar ineens als individu? Wie schuilt er dan achter de topsporter en wat kan je naast dat topsportleven? Genoeg weten wij uit ervaringen maar de onzekerheid steekt vaak de kop op. Welke tips hebben wij dan voor topsporters op dit vlak?
Benieuwd naar het hele verhaal?
Inschrijven
nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom YAAP en schrijf je in voor de nieuwsbrief