tim koning in spraakmakers

plezier houden in topsport

is essentieel voor duurzaam presteren

“Plezier is dé bepalende factor voor duurzame prestaties bij topsporters.” Dat zegt sportpsycholoog Tim Koning bij Spraakmakers. “Celeste Plak, Tom Dumoulin: ik kan een heel blik opentrekken van sporters die (tijdelijk) afhaken, omdat ze het plezier onderweg kwijtgeraakt zijn.”

Koning schreef samen met Michiel van Schagen het boek De Talentformule. Daarin omschrijven ze de factoren die beïnvloeden of een sporter (succesvol) kan blijven doorgaan. Ze ontwikkelden een formule voor talentontwikkeling op basis van gesprekken met wetenschappers, coaches en (oud-)topsporters. “Aanleg x leervermogen x plezier x omgeving. Dat zijn de factoren die maken hoe jij jezelf ontwikkelt.” Van al die factoren die elkaar beïnvloeden in de formule is ‘plezier’ de belangrijkste, concludeert Koning. “Ook zonder plezier kun je de top bereiken, maar het vergroot de kans op uitvallen en op blessures. Topsporters en talenten haken af omdat ze het plezier kwijtgeraakt zijn.”

Wil je de aflevering luisteren

WAT IS JOUW MINDSET?

 

Geef antwoord

op 5 vragen

 

Wat is talent en hoe help je kinderen hun kracht te ontdekken?

Onze gast van vandaag is Ruben Jongkind. Hij is de zoon van een Spaanse moeder en een Nederlandse vader. En dat is voor iemand die in het voetbal werkzaam is een combinatie die het beste van twee werelden samenbrengt. Maar zijn ervaring beperkt zich niet tot het voetbal. Hij heeft Masters in Milieuwetenschappen en Bedrijfswetenschappen. Verder heeft hij zelf ook aan triatlon gedaan, en heeft verschillende atleten in de atletiek gecoacht, onder wie Bram Som (800 meter).

In het voetbal staat hij bekend als expert talentontwikkeling en jeugdopleiding. Hij is een echte Cruijff sympathisant. In die mate dat Johan Cruijff zelf hem een belangrijke rol als Hoofd Talentontwikkeling en implementatie van het plan-Cruijff in de jeugdopleiding zoals dat tijdens de ‘Fluwelen Revolutie’ vanaf 2010 uitgerold moest worden bij Ajax.

Op dit moment is hij strategisch adviseur en hoofd methodologie bij FC Volendam, en zal hij vanaf 1 januari 2022 toetreden tot de directie van de club, waar hij directeur opleidingen en samenwerkingen wordt.

Waar wij met YAAP onze missie ervan hebben gemaakt om een positief topsportklimaat in Nederland te realiseren, stellen wij Ruben onze vragen over hoe hij daarnaar kijkt, wat hij heeft geleerd van Johan Cruijff en uit andere sporten én hoe hij dit samenbrengt in de praktijk bij FC Volendam.

Wil je reageren op deze aflevering of wil je gewoon meer weten over wat YAAP precies doet? Laat het ons dan even weten via onze instagram (yaap_eu), check onze website yaap.eu of mail ons gewoon even naar info@yaap.eu. En vond je het nou leuk, laat dat even weten via een review op Apple Podcast of volg ons kanaal op Spotify.

Shownotes:

Bekijk hier nog even de TedTalk van Ruben in Genève: https://www.youtube.com/watch?v=sj5MLIMLiOQ