Podcast met Thijs Wagenaar, Tim Koning en Susie Cats

YAAP de Podcast met Dirk de Wachter

Leren ongelukkig te zijn voor een (sport)carrière met meer waarde.

We gooien het vandaag over een heel andere boeg. Een heel filosofische boeg. We gaan namelijk in gesprek met psychiater Dirk de Wachter en hij heeft ideeën over onze prestatiemaatschappij, waarmee we misschien met meer vragen dan antwoorden het gesprek uitgaan. Laat je desalniettemin verrijken met zijn inzichten.

Dirk de Wachter is psychiater, professor aan de KU Leuven en is verbonden aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van Kortenberg.

Dirk de Wachter is in België en Nederland bekend geworden door zijn artikelen en boeken, waaronder De Borderline Times, Liefde: Een onmogelijk verlangen en de Kunst van het Ongelukkig zijn.

Dirk staat voor de stelling: de oplossing voor het leven zit hem niet in de leukigheid, maar in de zin. We willen het tegenwoordig te leuk hebben. Het moet fantastisch zijn. En of je het leuk hebt is je eigen verdienste. Ongelukkig zijn en kwetsbaar zijn worden gezien als een mislukking, een ziekte.

Dirk de Wachter pleit ervoor dat we leren ongelukkig te zijn. En dan komen wij, als YAAP, en we pleiten ervoor dat het plezier in de sport meer aandacht verdient. 

Hoe is dat te rijmen? Of komen de filosofieën misschien toch meer overeen dan het in eerste instantie lijkt?

We gaan het vandaag hebben over de prestatiemaatschappij, welke gevolgen dat heeft voor de mensen in die maatschappij, en maken de vertaling naar de sport. 

Benieuwd naar het verhaal?

WAT IS JOUW MINDSET?

 

Geef antwoord

op 5 vragen