Podcast met Thijs Wagenaar, Tim Koning en Susie Cats

YAAP de Podcast met Maarten Stekelenburg

Hoe is het trainerschap veranderd in de afgelopen 20 jaar?

In deze aflevering is een man te gast die al zo’n 25 jaar meeloopt in het voetbal op het allerhoogste niveau. Als jeugdtrainer, als hoofdopleidingen en als hoofdtrainer. We hebben het over Maarten Stekelenburg.

Maarten komt uit Amsterdam. Om de verwarring te voorkomen, het gaat niet over de keeper van Ajax, maar over de voetbaltrainer. Hij komt uit een echt sportnest. Want vader Jan was lange tijd presentator en eindredacteur bij Studio Sport, broer Jeroen is sportjournalist die onder andere de verslaggeving rondom het Nederlands elftal verzorgt.

Maarten deed het CIOS, studeerde ook sporteconomie en ging bij zijn laatste voetbalclub waar hij zelf actief was als speler, AFC, aan de slag als jeugdcoördinator. Sindsdien heeft hij veel plekken in de voetbalwereld gezien. Onder andere jeugdtrainer bij Ajax, Hoofd opleiding bij Ajax Cape Town in Zuid-Afrika, waar hij ook nog even hoofdtrainer is geweest. Verder is hij bondscoach geweest van het Nederlands elftal onder 17 en van onder 19, hoofd trainer bij Almere City en assistent-bondscoach van Frank de Boer.

Kortom, iemand die het klappen van de zweep kent. Iemand die in die tijd veel heeft zien veranderen in het topvoetbal, en zelf als persoon en trainer, ook een ontwikkeling heeft doorgemaakt.

In deze aflevering gaan we het over die ontwikkelingen op het gebied van talentontwikkeling. In het jeugdvoetbal en in de topsport. Hoe ging dat 25 jaar geleden en hoe gaat dat nu? Hoe kijkt hij nu terug naar zichzelf als coach in het jaar 2000 en wat is er veranderd in zijn aanpak? Wat heeft ervoor gezorgd dat hij zich kon ontwikkelen? En wat kan de luisteraar hier voor zichzelf uithalen?

Om het hierover te hebben zullen we ook teruggrijpen naar een aantal geluidsfragmenten waarin we de Maarten uit het jaar 2000 kunnen horen, en ook de huidige Maarten.

Credits:

Fragmenten Maarten bij Ajax: Daar hoorden zij engelen zingen (2000)

Fragmenten Maarten bij Oranje O19: In de kleedkamer van Oranje Onder 19

Benieuwd naar het verhaal?

WAT IS JOUW MINDSET?

 

Geef antwoord

op 5 vragen