Podcast met Thijs Wagenaar, Tim Koning en Susie Cats

Zonder dalen, geen pieken met hockeyinternational Sander de Wijn

DE HOCKEYCARRIÈRE VAN SANDER

Sander de Wijn begon zijn hockeycarrière bij RKHV Union en speelt inmiddels al vanaf 2008 voor Kampong in Utrecht. In 2011 debuteerde hij in het Nederlands team. Hij heeft in de tussentijd een aardige prijzenkast bij elkaar gespeeld, waaronder een zilveren Olympische medaille in London, tweemaal zilver op het Wereldkampioenschap, driemaal goud op het Europees kampioenschap. Daarnaast is hij in 2015 uitgeroepen tot de beste speler van de Nederlandse Hoofdklasse.

Maar, zijn carrière is geen rechte lijn omhoog geweest. Het kenmerkt zich ook door een aantal fikse dieptepunten. Het is hem niet vreemd wat het vergt om weer terug te komen van zware blessures. Ook voor de afgelopen Spelen in Tokio was het een race tegen de klok, toen hij in de voorbereiding bij een routineballetje een pees in zijn lies afgescheurde.

In deze aflevering gaan we het met hem hebben over zijn hockeycarrière tot nu toe, zijn mooiste en donkerste momenten hierin, over wat hem drijft om zich steeds weer terug te vechten na een tegenslag en ook hoe hij dat heeft gedaan.

Benieuwd naar zijn verhaal?

WAT IS JOUW MINDSET?

 

Geef antwoord

op 5 vragen

 

Wat is talent en hoe help je kinderen hun kracht te ontdekken?

Onze gast van vandaag is Ruben Jongkind. Hij is de zoon van een Spaanse moeder en een Nederlandse vader. En dat is voor iemand die in het voetbal werkzaam is een combinatie die het beste van twee werelden samenbrengt. Maar zijn ervaring beperkt zich niet tot het voetbal. Hij heeft Masters in Milieuwetenschappen en Bedrijfswetenschappen. Verder heeft hij zelf ook aan triatlon gedaan, en heeft verschillende atleten in de atletiek gecoacht, onder wie Bram Som (800 meter).

In het voetbal staat hij bekend als expert talentontwikkeling en jeugdopleiding. Hij is een echte Cruijff sympathisant. In die mate dat Johan Cruijff zelf hem een belangrijke rol als Hoofd Talentontwikkeling en implementatie van het plan-Cruijff in de jeugdopleiding zoals dat tijdens de ‘Fluwelen Revolutie’ vanaf 2010 uitgerold moest worden bij Ajax.

Op dit moment is hij strategisch adviseur en hoofd methodologie bij FC Volendam, en zal hij vanaf 1 januari 2022 toetreden tot de directie van de club, waar hij directeur opleidingen en samenwerkingen wordt.

Waar wij met YAAP onze missie ervan hebben gemaakt om een positief topsportklimaat in Nederland te realiseren, stellen wij Ruben onze vragen over hoe hij daarnaar kijkt, wat hij heeft geleerd van Johan Cruijff en uit andere sporten én hoe hij dit samenbrengt in de praktijk bij FC Volendam.

Wil je reageren op deze aflevering of wil je gewoon meer weten over wat YAAP precies doet? Laat het ons dan even weten via onze instagram (yaap_eu), check onze website yaap.eu of mail ons gewoon even naar info@yaap.eu. En vond je het nou leuk, laat dat even weten via een review op Apple Podcast of volg ons kanaal op Spotify.

Shownotes:

Bekijk hier nog even de TedTalk van Ruben in Genève: https://www.youtube.com/watch?v=sj5MLIMLiOQ