susie cats, karin de bruin en anouk van den berg in nlcoach:

stel, je vermoed verstoord eetgedrag 

of een eetstoornis bij je sporter. wat dan?

Eén van de vele verhalen
Mijn hoofd en schouders zakken teleurgesteld naar beneden en ik voel mijn tranen opkomen als het getal op de weegschaal verschijnt. Na een week zoutloos en vezelarm te hebben gegeten en gedronken ben ik nog te zwaar voor de roeiwedstrijd van morgen. Die nacht val ik, na het eten van nog maar een zoutloze pannenkoek, met een muts op mijn hoofd en thermokleding aan onder drie dekens in slaap. Ik hoop dat ik de volgende ochtend voldoende vocht eruit gezweet heb en met het juiste wedstrijdgewicht wakker word. Dan heb ik in ieder geval de wedstrijd met de weegschaal gewonnen. Ik kan nog even niet nadenken over een antwoord op de vraag hoe ik de wedstrijd op het water ga voeren. Dat is een zorg voor later.

Dit is één verhaal uit de sportwereld. Maar zo hebben vele sporters – naast de fantastische ervaringen die het beoefenen van sport met zich meebrengt – hun eigen verhaal over intens trainen en het worstelen met gewicht, vetpercentage, spiermassa, voeding en lichaamsbeeld. Iedereen weet hoe belangrijk het is om als (top)sporter op een gezonde manier het maximale uit jezelf te halen en een goed evenwicht te hebben tussen training, voeding en rust. Maar het is zeker niet altijd even makkelijk om deze balans te vinden. Zeker in sporttakken waarin het gewicht en de spiermassa invloed uitoefenen op de prestatie, kan deze zoektocht naar balans een verschrikkelijk doolhof worden of zelfs een ware hel.

Wil je het hele artikel lezen?

WAT IS JOUW MINDSET?

 

Geef antwoord

op 5 vragen

 

Wat is talent en hoe help je kinderen hun kracht te ontdekken?

Onze gast van vandaag is Ruben Jongkind. Hij is de zoon van een Spaanse moeder en een Nederlandse vader. En dat is voor iemand die in het voetbal werkzaam is een combinatie die het beste van twee werelden samenbrengt. Maar zijn ervaring beperkt zich niet tot het voetbal. Hij heeft Masters in Milieuwetenschappen en Bedrijfswetenschappen. Verder heeft hij zelf ook aan triatlon gedaan, en heeft verschillende atleten in de atletiek gecoacht, onder wie Bram Som (800 meter).

In het voetbal staat hij bekend als expert talentontwikkeling en jeugdopleiding. Hij is een echte Cruijff sympathisant. In die mate dat Johan Cruijff zelf hem een belangrijke rol als Hoofd Talentontwikkeling en implementatie van het plan-Cruijff in de jeugdopleiding zoals dat tijdens de ‘Fluwelen Revolutie’ vanaf 2010 uitgerold moest worden bij Ajax.

Op dit moment is hij strategisch adviseur en hoofd methodologie bij FC Volendam, en zal hij vanaf 1 januari 2022 toetreden tot de directie van de club, waar hij directeur opleidingen en samenwerkingen wordt.

Waar wij met YAAP onze missie ervan hebben gemaakt om een positief topsportklimaat in Nederland te realiseren, stellen wij Ruben onze vragen over hoe hij daarnaar kijkt, wat hij heeft geleerd van Johan Cruijff en uit andere sporten én hoe hij dit samenbrengt in de praktijk bij FC Volendam.

Wil je reageren op deze aflevering of wil je gewoon meer weten over wat YAAP precies doet? Laat het ons dan even weten via onze instagram (yaap_eu), check onze website yaap.eu of mail ons gewoon even naar info@yaap.eu. En vond je het nou leuk, laat dat even weten via een review op Apple Podcast of volg ons kanaal op Spotify.

Shownotes:

Bekijk hier nog even de TedTalk van Ruben in Genève: https://www.youtube.com/watch?v=sj5MLIMLiOQ