susie cats, karin de bruin en anouk van den berg in nlcoach:

stel, je vermoed verstoord eetgedrag 

of een eetstoornis bij je sporter. wat dan?

Eén van de vele verhalen
Mijn hoofd en schouders zakken teleurgesteld naar beneden en ik voel mijn tranen opkomen als het getal op de weegschaal verschijnt. Na een week zoutloos en vezelarm te hebben gegeten en gedronken ben ik nog te zwaar voor de roeiwedstrijd van morgen. Die nacht val ik, na het eten van nog maar een zoutloze pannenkoek, met een muts op mijn hoofd en thermokleding aan onder drie dekens in slaap. Ik hoop dat ik de volgende ochtend voldoende vocht eruit gezweet heb en met het juiste wedstrijdgewicht wakker word. Dan heb ik in ieder geval de wedstrijd met de weegschaal gewonnen. Ik kan nog even niet nadenken over een antwoord op de vraag hoe ik de wedstrijd op het water ga voeren. Dat is een zorg voor later.

Dit is één verhaal uit de sportwereld. Maar zo hebben vele sporters – naast de fantastische ervaringen die het beoefenen van sport met zich meebrengt – hun eigen verhaal over intens trainen en het worstelen met gewicht, vetpercentage, spiermassa, voeding en lichaamsbeeld. Iedereen weet hoe belangrijk het is om als (top)sporter op een gezonde manier het maximale uit jezelf te halen en een goed evenwicht te hebben tussen training, voeding en rust. Maar het is zeker niet altijd even makkelijk om deze balans te vinden. Zeker in sporttakken waarin het gewicht en de spiermassa invloed uitoefenen op de prestatie, kan deze zoektocht naar balans een verschrikkelijk doolhof worden of zelfs een ware hel.

Wil je het hele artikel lezen?

WAT IS JOUW MINDSET?

 

Geef antwoord

op 5 vragen