Geschreven door Susie Cats:

Een ode
aan de ouder

Het is één van de zwaarste banen ter wereld, maar ook één van de mooiste. Vader of moeder zijn. YAAP brengt een ode aan alle ouders die het mogelijk maken dat wij kunnen genieten van alle sporttalenten die bezig zijn met het najagen van hun doelen en dromen.

YAAP brengt een ode aan de ouder die, vol respect en op een liefdevolle manier ruimte maakt voor de ontwikkeling van talent. De ouder die zijn* eigen dromen voor het kind aan de kant zet voor de dromen van het kind zelf. 

Dank ouder dat je weet dat vroeg specialiseren en selecteren van talent vaak geen garantie is voor lange termijn succes.

Eerst breed motorisch ontwikkelen, specialiseren komt daarna wel

Wij willen de ouder bedanken die het kind zijn horizon laat verbreden en plezier laat hebben in verschillende sporten, die zijn kind de ruimte geeft om te ontdekken waar hij blij van wordt en hem de vraag stelt: ‘welke sport(en) wil jij doen?’.

Dank ouder dat je weet dat vroeg specialiseren en selecteren van talent vaak geen garantie is voor lange termijn succes en juist ten koste gaat van fysieke ontwikkeling, het geloof in dat hij zelf zijn vaardigheden kan ontwikkelen en het innerlijke vuur in hem.

Dank ouder dat je ervoor zorgt dat jouw sporttalentje tot zijn 14e levensjaar niet hoeft te dealen met presteren, competitiestanden en wedstrijdspanning. Dat hij niet gepusht wordt om de nieuwe Matthijs de Ligt, Serena Williams of Roger Federer te worden en dat hij zelf mag bepalen of hij zich überhaupt in een sport wil specialiseren.

Dat het gevoel van plezier je hele leven lang aanwezig mag en kan zijn.

Ieder sporttalent heeft recht op plezier

We willen de ouder bedanken die zijn kind meegeeft dat plezier de belangrijkste drijfveer is voor duurzaam presteren en dat het gevoel van plezier je hele leven lang aanwezig mag en kan zijn.

Dank ouder, dat je inziet dat jouw kind, die voor het eerst een sport gaat doen, helemaal niet bezig is met winnen en goed worden in deze sport, maar bezig is met spelen, avonturen beleven, ontdekken wie zijn teamgenootjes zijn, zichzelf ontwikkelen en uitvinden.

YAAP bedankt de ouder die positief meeleeft aan de zijlijn en juicht bij een succeservaring van ieder kind. Die trots is dat kinderen iets nieuws leren, ondanks dat het niet meteen goed gaat. En ongeacht de prestatie, zijn kind een knuffel of een aai over zijn bol geeft na de wedstrijd.

Fantastisch is de ouder die tijdens het spel van kinderen niet bezig is met de keuze van de trainer en het mopperen op de scheidsrechter, maar juist kinderen met plezier hun eigen spel laten spelen.

Dankjewel ouder hoe je met een trots gevoel langs de lijn staat en geniet van de inzet en plezier. Dat is beter dan focussen op ‘doet hij het wel goed,’ krijgt hij voldoende speeltijd of staan er scouts?

En super dat jij ook je kind laat inzien en ervaren meer te zijn dan zijn sportprestatie en meer te zijn dan een Medal Factory.

Ken jezelf en presteer beter

Ouder bedankt dat jij jouw kind het gevoel van vrijheid geeft om fouten te maken zodat hij leert van en omgaan met zijn eigen successen en obstakels op de weg naar zijn eigen gekozen top.

Fijn, dat jij je zoon of dochter ziet als volwaardig mens en niet direct labelt als talent. En super dat jij ook je kind laat inzien en ervaren meer te zijn dan dit label, meer te zijn dan zijn sportprestatie en meer te zijn dan een Medal Factory.

Dankjewel, dat je een sportpsycholoog niet ziet als iemand waar je naar toe gaat als je gek bent. Maar ziet als iemand die helpt bij ontwikkelen, jezelf beter leren kennen, handige en onhandige overtuigingen inzichtelijk maken en mentale vaardigheden leren.

Dankjewel, dat jij jouw kind laat voelen dat hij waardevol is zoals hij is.

Geef kinderen een stem

Mooi, dat jij je kind een stem geeft en hier ook naar luistert en handelt. Dankjewel, dat je in de auto aan jouw kind vraagt hoe jij hem mag toejuichen, wat hij heeft geleerd, waar hij plezier in had en waar hij boos of teleurgesteld over is.

Dankjewel ouder, dat jij jouw kind op jonge leeftijd leert dat emoties er mogen zijn en dat je emoties tonen iets stoers is in plaats van iets zwaks. Dankjewel, dat jij jouw kind laat voelen dat hij waardevol is zoals hij is.

Lieve ouder, laten we met z’n allen een omgeving creëren waar een kind een kind mag zijn. Laten wij ons samen focussen op het hier en nu en het plezier dat de kinderen hebben. Lieve ouder, een ode aan jou.

 

* Omwille van de leesbaarheid is steeds ‘hij’ gebruikt in de tekst. Waar ‘hij’ staat kan uiteraard ook ‘zij’ worden gelezen.

Wil je weten wat YAAP kan betekenen voor betrokken ouders bij jouw club of bond?

Inschrijven

nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs van YAAP en schrijf je in voor de nieuwsbrief