Geschreven door Maxime Prenger:

“het had zo moeten zijn”

het verhaal van wessel been

Wessel Been, 18 jaar oud. De bijna 2 meter lange spits speelt sinds dit seizoen bij PEC Zwolle (U21). Zijn eerste BVO, maar PEC voelde vanaf moment één als thuis. Van de thuisclub in Heiloo naar AFC wat een springplank vormde richting PEC. Wat heeft gemaakt dat Wessel het heeft geschopt tot het U21 elftal bij PEC? Wat zijn de elementen die Wessel zo talentvol maakt? Voor welke lastige keuzes heeft Wessel gestaan in zijn route richting het betaald voetbal en wat zijn de lessen die hij mee wil geven aan andere jonge talenten? Dit alles ga je lezen in dit blog. In deze blogreeks vertellen wij het verhaal van jonge talenten en koppelen we deze met onze visie op talent in onze droom: plezier in presteren. 

Ik heb veel kansen gehad om te mogen spelen en sporten uit te proberen.

Het Talent van Wessel 
Wat maakt Wessel een talentvolle voetballer? Belangrijk voor dit antwoord is de definitie die je aan talent geeft. Talent kan gezien worden als iets waar je mee wordt geboren. Als “iets” wat je hebt of wat je simpelweg niet hebt. Talent kan beschreven worden als het hebben van een bepaalde aangeboren aanleg om een vaardigheid sneller onder de knie te krijgen dan mensen die niet deze bepaalde aanleg hebben. Talent kan óók gezien worden als een interactie tussen de omgeving, aanleg en plezier. Deze formule wordt uitvoerig besproken in het boek De Talentformule van Tim Koning en Michiel van Schagen. Als we met de definitie van De Talentformule kijken naar het verhaal van Wessel onderscheiden we de volgende elementen die ervoor hebben gezorgd dat Wessel zo’n talentvolle voetballer is: de warme omgeving bij PEC, een “topsport” familie, en plezier in het spel. 

De omgeving heeft een grote invloed op het tot uiting komen van talent. Een omgeving kan stimuleren, motiveren en ondersteuning bieden in het tot uiting komen van ieder zijn krachten. Dit is ook terug te horen in het verhaal van Wessel. “PEC voelde direct goed, de jongens, de sfeer, het contact met de club. Het gevoel was er gelijk. Bij PEC voel ik mij echt onderdeel van de club, niet zoals bijvoorbeeld bij andere clubs, daar is het wat killer. PEC voelt als een familie, iedereen kent elkaar. Dat past heel erg bij mij. Het is echt een warm bad.” Daarnaast komt Wessel uit een familie waarin sporten altijd is aangemoedigd. Zijn ouders hebben beiden de ALO gedaan en hebben zelf veel en op hoog niveau gesport. “Ik heb veel kansen gehad om te spelen en sporten uit te proberen.” Met een zus die NK’s loopt binnen de atletiek mag er zeker gesproken worden van een topsportfamilie. Naast omgeving speelt deze topsportfamilie ook op het stukje aanleg. Zijn lengte en conditie heeft hij onder andere van zijn vader die hoog heeft gevolleybald. Omgeving en aanleg interacteren met elkaar, ook wel nature-nurture genoemd.

Leg jezelf niet te veel druk op. Ga lekker spelen. 

Een factor die vaak over het hoofd wordt gezien is de rol van plezier. En plezier heeft hij. “Plezier haal ik uit het iets bereiken met het team, het ergens voor trainen. Ook als het zwaar is, kan ik daarvan genieten. Ik heb altijd plezier in de sport, er zijn soms randfactoren die meespelen waardoor ik het plezier soms verlies, bijvoorbeeld als het minder loopt bij mijzelf of mijn team. Uit plezier ben ik ook bij het voetbal gebleven. Ik vond veel sporten leuk, maar met mijn voetbalteam had ik de meeste lol. Het spelletje en het teamverband vind ik echt heel leuk. Ik wilde ooit stoppen om andere sporten te doen, zoals basketbal, maar ik had zo’n leuke vriendengroep bij de voetbal en we maakten zoveel plezier met elkaar, dat ik koos voor voetbal.” Plezier in wat je doet zorgt voor een duurzame prestatie en zorgt ervoor dat men gemotiveerd blijft om door te blijven gaan met de sport ook als er obstakels op de weg komen.

“Het had zo moeten zijn” 
18 jaar klinkt nog jong, maar de jonge spits heeft al belangrijke keuzes moeten maken. Voordat Wessel bij AFC ging voetballen werd hij al gescout door FC Groningen. Hij liep stage, maar besloot toch niet te kiezen voor de BVO. “Ik heb bij Groningen stagegelopen, maar ik verloor het plezier in het voetbal en dat wilde ik terugkrijgen en ik had het gevoel dat dit niet zou gebeuren bij FC Groningen.” Na veel overleg met zijn ouders maakte hij de keuze om niet te gaan. Niet iedereen snapte dit. “Iedereen verwachtte het van mij. Ik heb afgezegd op de laatste dag. Ik wilde thuis school afmaken, het plezier terugvinden en mijn eigen gevoel volgen. Iedereen stond uiteindelijk achter mij, maar ik had wel het gevoel van falen. Mensen zeiden iets in de trant van: “zoiets zeg je toch niet af, zo’n kans moet je toch grijpen.” En voor mij voelde dat niet zo.”  Na het maken van deze keuze klopte AFC aan de deur. “Het had zo moeten zijn denk ik. 

Iedereen verwachtte van mij dat ik naar FC Groningen ging. Ik heb afgezegd op de laatste dag. Ik wilde thuis school afmaken, het plezier terugvinden en mijn eigen gevoel volgen.

Bij AFC werden de verwachtingen iets minder. Scouten is daar “normaal”. Er staan meer scouts dan supporters langs de lijn. Het is meer een prestatie wedstrijd. Het was heel anders dan bij mijn thuisclub, maar wel heel leuk. AFC is echt een springplank. Ik kreeg ineens 5 uitnodigingen, waar ik er op 2 ben ingegaan.” Hoe heeft Wessel uiteindelijk deze knopen door gehakt? “Ik ben best een denker bij zulke belangrijke beslissingen. Dit kon ook heel erg in de weg zitten. Ik heb gepraat met mijn ouders, die mij hier heel goed mee hebben geholpen.” Hij noemt het de beste keuzes die hij heeft kunnen maken. “Ik heb hele mooie stappen gezet bij AFC en hele goede resultaten laten zien. De keuzes die ik heb gemaakt zijn ook grote stappen en dit waren grote uitdagingen, maar hier heb ik enorm van geleerd.” 

Ga spelen! 
Wat zou jij andere jonge talenten meegeven? “Blijf vooral jezelf en leer van alles wat er om je heen gebeurt. Neem alles in je op en blijf focussen op het plezier in het spelletje. Leg je zelf niet te veel druk op. Ga lekker spelen! Ik heb gemerkt dat ik soms ook bij mezelf soms te veel druk op leg. Je hoeft niet elke dag op je piek te presteren. Het kan niet altijd goed gaan. Als fouten in je hoofd blijven zitten, dan werkt het alleen maar averechts. Zorg dan voor afleiding, focus je op het spelen.” 

Dromen
PEC U21 is zeker niet het eindstation. Het eerste van PEC is de volgende stop. Daarna naar het buitenland. “Ik heb er vertrouwen in, ik weet wat me te doen staat. Ik weet dat ik het kan. Ik ben lang en sterk, kan mijn man staan en voetballend kan ik zeer goed mee.” Wat als hij dit niet haalt? Dan kiest hij een andere stop. “Noem een sport, ik vind het allemaal leuk, dan ga ik gewoon dat doen.”  

Hou Wessel in de gaten via Instagram. Meer weten over onze visie op talent, plezier en presteren? Luister onze podcasts en lees verder over onze droom.

Wil je weten hoe YAAP sporters als Wessel helpt in hun ontwikkeling?

Inschrijven

nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs van YAAP en schrijf je in voor de nieuwsbrief