Geschreven door Maxime Prenger:

Plezier als benzine

het verhaal van femke been

In 2015 hockeyde en tenniste Femke, in 2017 won zij zilver op een NK maar niet met hockey of tennis. Zij won zilver op de 800 meter atletiek. Hoe kwam zij daar terecht? Het talentenproject van Team Distance Runners (atletiek) kwam langs op school en zij zagen het wel zitten in Femke. Nu is Femke niet meer van de baan te krijgen. Wat drijft haar? Welke keuzes kwamen hierbij kijken, wat is belangrijk voor haar in de sport en waar haalt zij haar plezier uit? Dit lees je verder in dit blog.  In deze blogreeks vertellen wij het verhaal van jonge talenten en koppelen we deze met onze visie op talent en onze droom: plezier in presteren.. 

Talentproject
“Vroeger zat ik op hockey en tennis. Ik had nog nooit nagedacht over atletiek, wel wist ik al dat ik snel kon rennen. In de 2e klas van de middelbare school kwam het talentproject van TDR langs om een clinic te geven en daarmee talenten te ontdekken die niét van jongs af aan op atletiek zaten (ook wel zij-instromers genoemd). Ik werd gescout en doorliep een proefperiode bij TDR waar ik ook al baanwedstrijden mocht lopen. Het leek mij leuk, ik was enthousiast én het ging goed, dus toen ben ik ook na de proefperiode blijven hangen.” Ik (Maxime) vroeg haar hoe ze het vond dat ze op deze manier gescout is. “Ik vond het eigenlijk heel erg leuk en was er alleen maar enthousiast over. Ik ging er niet al te serieus in, legde mezelf niet te veel druk op. Meer met het idee van: Ik zie het wel, als het niet leuk is dan stop ik er gewoon mee. Er was ruimte binnen dit talentenproject om erachter te komen of het bij je past. Ik had er meteen veel plezier in en toen ben ik gebleven.” Femke koos voor atletiek. “In het begin was het wel lastig om deze keuze te maken, daarom heb ik alles nog lang gecombineerd. Ik merkte dat ik serieus wilde worden bij het sporten. Bij atletiek stond er een groep die er vol voor ging en ik merkte dat ik talent had voor het lopen, ik wilde kijken wat dat me kon brengen.” 

Er was ruimte binnen dit talentenproject om erachter te komen of het bij je past. Ik had er meteen veel plezier in en toen ben ik gebleven.

Overwinnen van Obstakels 
Plezier in het lopen zit hem voor Femke in de gezelligheid van de groep. Samen hard werken aan het bereiken van doelen. Plezier zit ook in de momenten dat het goed gaat. “Als ik op een training tijden loop die heel goed zijn, haal ik daar veel plezier uit. Daardoor wil ik altijd maar doorgaan, ook het gevoel na een wedstrijd is wel magisch. Als het goed gaat krijg je echt een piek.” 

Sport kent ook veel obstakels, ook dit heeft Femke ervaren. Ze heeft veel blessures gehad, zonder duidelijke oorzaak. Elk jaar een grote blessure waardoor ze sinds 2017 geen volwaardig baan seizoen heeft kunnen lopen. Hoe ging ze daar mee om? “De eerste keer was in 2016, dit was wel vervelend, maar kon gebeuren. In 2017 gingen we op zoek naar de oorzaak: waarschijnlijk een gevolg van het indoorseizoen. In 2018, de derde keer, begon ik wel te denken: waar doe ik het allemaal nog voor? Waarom zit ik nog op deze sport? Toen heb ik lang getwijfeld of ik ging stoppen. Ik ben toen toch doorgegaan met het idee dat als ik nóg een keer een stressfractuur zou krijgen, ik dan écht zou stoppen. 

Vorig jaar kreeg ik toch weer een stressfractuur.” Maar Femke stopte niet, sterker nog dit seizoen staat ze sterker dan ooit op de baan en loopt ze PR na PR. 

Waarom is ze niet gestopt nadat ze voor de zoveelste keer dezelfde blessure kreeg? ”Ik kon er niet mee stoppen. Een blessure is heel naar, maar als je denkt aan die dingen die je wel gaat doen als je niet meer geblesseerd bent en als ik aan mijn dromen denk binnen de atletiek, dan wil ik het gewoon nog proberen om het te halen. Afgelopen jaar heb ik wel heel erg getwijfeld, omdat het echt niet leuk is om naast de kant te staan en  te bevestigd te krijgen dat jij wéér niks kan. Het kostte mij heel veel moeite om het wel echt door te zetten en het nog één keer te proberen. Ik ben nu blij dat ik dat uiteindelijk gedaan heb. Alles wat ik al ervaren heb, de medailles, die tonen aan dat ik het wel gewoon kan en ik weet van mezelf dat wat ik tot nu toe heb gezien, dat dat nog niet alles is. Ik wil er graag meer uithalen en ik vind het zonde als ik dat niet doe.” 

Het plezier in wat ze doet, de dromen die ze heeft en alles wat ze al heeft ervaren houdt haar op de been. Dit zorgt ervoor dat ze na jaren vol pech tóch elke dag weer op de baan staat. 

Alles wat ik al ervaren heb, de medailles, die tonen aan dat ik het wel gewoon kan en ik weet van mezelf dat wat ik tot nu toe heb gezien, dat dat nog niet alles is.

Plezier, Motivatie en Doorzettingsvermogen 
De motivatie om door te gaan, ook als het moeilijk is, wordt gevoed door het plezier. Plezier zorgt ervoor dat het vuur vanbinnen gaat en blijft branden. De motivatie die hieruit ontstaat zorgt ervoor dat men ook als het lastig wordt doorzet. Plezier stimuleert doorzettingsvermogen. [1] Grit [2] is een onderdeel van doorzettingsvermogen en wordt gedefinieerd als het doorzettingsvermogen en de passie om lange termijn doelen te behalen. Het bestaat uit hard werken naar een uitdagend doel en het vasthouden en moeite blijven doen, ondanks alle obstakels op de weg ernaartoe. Ook dit halen we uit het verhaal van Femke. Het vuurtje van haar plezier in het lopen heeft ervoor gezorgd dat zij nog steeds op de baan staat, ondanks alle obstakels op haar weg. 

Plezier is dus enorm belangrijk voor motivatie, doorzettingsvermogen en een duurzame prestatie. Het plezier sprankelt vanuit de andere kant van mijn ZOOM scherm als ik vraag naar haar mooiste dag uit haar nog jonge carrière.  

“Het NK in 2017. Mijn doel was om in de finale te komen. Ik liep al harder dan ik had verwacht. Het was een seizoen waarin veel gebeurde. Ik liep de finale en finishte onverwachts als 2e. Ik had gewoon zilver. Ik wist niet wat me overkwam, ik had het zo niet verwacht, net als de mensen om mij heen. Ik was er echt zo blij mee! Iedereen gaat ervanuit dat je het meeste trots bent op je gouden medailles, maar deze zilveren is voor mij het allermooiste.”  De bronnen van plezier die beschreven worden in De Talentformule [3] komen terug in het verhaal van Femke. Deze bronnen zijn: autonomie, verbinding, ontwikkeling, competentie, intrinsiek en uitdaging. Het gevoel dat zij weet dat dit nog niet alles is, zorgt ervoor dat zij door blijft sporten en er plezier aan beleeft. 

Dit gevoel van ontwikkeling met de successen uit het verleden, wat het gevoel van competentie versterkt, zorgt ervoor dat Femke met plezier blijft sporten, ook als er heftige blessure een streep zet door het seizoen.

Ik had gewoon zilver. Ik wist niet wat me overkwam, ik had het zo niet verwacht, net als de mensen om mij heen. Ik was er echt zo blij mee!

Dromen
“Ja waar droom ik nog van? Voor dit jaar was eigenlijk het doel gewoon om ervoor te zorgen dat ik weer een baanwedstrijd kon lopen. Dat is nu al gelukt en het gaat goed. Mijn PR was 2:12, het doel werd 2:10. Trainingskamp ging zo goed, dat ik als doel heb onder de 2:08. Mijn uiteindelijke droom is om naar een EK, WK en/of de Olympische Spelen te gaan. Dit is natuurlijk nog ver weg. 

Over twee jaar hoop ik mee te mogen gaan naar het EK-U23.” Een van deze dromen heeft Femke nu al bereikt. Zij liep op 12 juni een nieuw PR van 2:07.18! 

“Ga ermee door als je er plezier in hebt”

Tot slot was ik benieuwd wat Femke mee zou willen geven aan andere jonge talenten die ook gescout worden of nadenken over topsport. “Ik zou zeggen; probeer het gewoon. Als je het niet leuk vindt, stop er dan ook gewoon mee. Ik had dit ook nooit van mezelf verwacht, je kan waarschijnlijk veel meer dan je denkt. Probeer het uit en ga er mee door als je er plezier in hebt.” 

Femke volgen op haar pad richting haar dromen? Volg haar op Instagram. Meer weten over Plezier in Presteren, lees hier over onze droom. Lees ook de blog met Wessel Been, de broer van Femke.

Mitch Kolkman

Referenties
[1] Aquino, M. B., Aviles, G. B., & Carlos, J. G. O. (2016). When the going gets tough: The role of task enjoyment and achievement motivation in stimulating levels of perseverance. The Online Journal of New Horizons in Education-July6(3).

[2] Duckworth, A.L., & Quinn, P.D. (2009). Development and validation of the Short Grit Scale (GRIT-S). Journal of Personality Assessment, 91(1), 166-174.

[3] Koning, T., & van Schagen, M. (2021). De Talentformule, Ark Sports Media.

Ben je benieuwd wat YAAP voor sporters kan betekenen?

Inschrijven

nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs van YAAP en schrijf je in voor de nieuwsbrief