geschreven door thijs wagenaar in het parool:

tijd voor echte verandering
elke vereniging een eigen chefsportklimaat

Bijna twee miljoen kinderen sporten wekelijks in verenigingsverband. Thijs Wagenaar ziet zowel de negatieve als de positieve invloed van trainers en doet een oproep tot structurele verbetering.

Aanvoerder
In de praktijk zie ik als sportpsycholoog nog te vaak dat voor jonge kinderen wordt bepaald hoe ze hun sport moeten ervaren. Als je goed bent, wordt er verwacht dat je meer gaat trainen. Als je niet bij de besten hoort, is daar geen ruimte voor. Kinderen eindigen vaker als middel om een hoger doel van een ouder, trainer of club te bereiken dan dat de ontwikkeling van het kind centraal staat.

Sport is een middel dat de persoonlijke ontwikkeling kan versterken, maar ook enorm kan beperken. Van dat laatste hebben we inmiddels genoeg voorbeelden. Mij persoonlijk heeft het juist geholpen om uit mijn schulp te kruipen. Van een jongetje aan wie je geen kind had en dat zich het liefst geruisloos voortbewoog om anderen niet tot last te zijn, heeft het voetbal mij geholpen mijzelf te ontwikkelen tot een sociale, aanwezige aanvoerder van de jeugdteams waarin ik heb gespeeld. Ik kreeg de kans om op mijn tempo en op mijn manier mezelf te ontdekken en op te groeien.

Meer over dit artikel?

Inschrijven

nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom YAAP en schrijf je in voor de nieuwsbrief