Oefening

Ik kan mijn eigen chimp managen

Tijdens trainingen, wedstrijden en/of in deze coronacrisis is het belangrijk dat de Mens en de Chimp naast elkaar staan. Wanneer zij zo goed mogelijk samenwerken kan jij een gelukkigere en succesvollere sporter worden. In de blog ‘vrienden worden met je eigen Chimp’ lees je welke vier stappen je kan doorlopen om jouw Chimp te managen. In deze opdracht ga jij aan de slag met het signaleren wie de leiding heeft. Hiervoor kan je de simpele vraag stellen: ‘Wil ik…?’ waarna je zelf de vraag afmaakt. Als je antwoord ‘nee’ is betekent dit dat je Chimp de leiding heeft. Als het antwoord ‘ja’ sta jij, de Mens, aan het roer.

 

Denk eens terug aan vandaag en stel jezelf drie keer de vraag ‘Wilde ik in deze situatie….?’. Als het antwoord ‘ja’ weet je dat jij jezelf zo wilde gedragen, voelen of op die manier wilde denken. Als je antwoord ‘nee’ is bedenk dan hoe jij het in de toekomst anders zou willen. Dit kan door middel van implementatie intenties, waarbij je de volgende zin invult: ‘Als…, dan….’. Een voorbeeld ter illustratie: ‘Als ik de volgende keer gefrustreerd raak tijdens het trainen, omdat ik een fout maak, dan…. ga ik een slok water drinken / zeg ik tegen mezelf dat fouten maken mag / probeer ik het nog een keer tot dat het wel lukt.

Deze opdracht is te gebruiken voor een situatie van vandaag, maar ook als Nederland straks weer in beweging komt en jij weer wedstrijden hebt!

Veel plezier met vrienden worden met je eigen Chimp! Als je nog vragen hebt, laat het YAAP dan weten. Dit kan direct via de mail of via het contactformulier op de website. Je kunt ons vanaf nu ook volgen op LinkedIn, Instagram en Facebook. Hierdoor blijf jij als sporttalent op de hoogte van de volgende tips die wij aan jou gaan geven. Houd ons via sociale media op de hoogte aan welke tips jij als sporter nu behoefte aan hebt.

 


 

Vond je dat eigenlijk oké?

Vond je dat eigenlijk oké?

Grensoverschrijdend gedrag is de afgelopen jaren een steeds belangrijker thema geworden in de sportwereld. We zijn het er als samenleving over eens dat er meer aandacht moet komen voor grensoverschrijdend gedrag en dat sporters van alle leeftijden met plezier, veilig, eerlijk en zorgeloos moeten kunnen sporten bij hun sportvereniging.

Lees meer
Hoe train ik mijn groeimindset?

Hoe train ik mijn groeimindset?

In deze blog gaan we de volgende stap zetten en beantwoorden we de volgende vraag: Hoe herken ik mijn eigen mindset en hoe train ik mijn groeimindset? Aan de hand van twee verhalen krijg je twee tips die je direct kunt inzetten om met jouw eigen mindset aan de slag te gaan.

Lees meer
De Olympische Droom

De Olympische Droom

‘Jullie moeten Liesette Bruinsma opgeven voor de zwemclub! Zij heeft talent!’ Het is even stil voor ze een tikje op haar schouder voelt: ‘Als jij goed kunt zwemmen bij de club, dan kun je later misschien wel meedoen aan de Olympische Spelen!’ Vooral de laatste woorden komen aan. Zachtjes hoort ze het zichzelf herhalen. ‘Olympische Spelen.’

Lees meer
Geen golf te hoog

Geen golf te hoog

De Friese Germ en Gonnie Bruinsma vertellen aan de vooravond van de Olympische Spelen over de weg die hun jongste dochter tot nu toe afgelegd heeft. Liesette Bruinsma, twintig jaar jong, staat eind augustus al voor de tweede keer op de Paralympische Spelen. Vijf jaar geleden was Liesette met twee gouden, twee bronzen en een zilveren medaille de meest succesvolle paralympische speelster.

Lees meer
“Het had zo moeten zijn” van Wessel Been

“Het had zo moeten zijn” van Wessel Been

Wessel Been, de bijna 2 meter lange spits speelt sinds dit seizoen bij PEC Zwolle (U21). Zijn eerste BVO, maar PEC voelde vanaf moment één als thuis. Wat heeft het gemaakt dat Wessel het heeft geschopt tot het U21 elftal bij PEC? Voor welke lastige keuzes heeft Wessel gestaan in zijn route richting het betaald voetbal en wat zijn de lessen die hij mee wil geven aan andere jonge talenten? Dit alles ga je lezen in dit blog.

Lees meer
Vier handen op één buik

Vier handen op één buik

Toen Tessel net 1,5 was kreeg ze niet één, maar twee zusjes. De eeneiige tweeling Merel en Sanne wordt op 11 februari 1993 geboren. Niet geheel als verrassing, want het krijgen van een tweeling zit bij zowel Ad als Annemiek in de familie. Het is een understatement dat Merel en Sanne vier handen op één buik zijn. Ze kunnen eigenlijk bijna niet zonder elkaar.

Lees meer
Plezier als benzine: het verhaal van Femke Been

Plezier als benzine: het verhaal van Femke Been

In 2015 hockeyde en tenniste Femke. In 2017, won zij zilver op een NK. Niet met hockey of met tennis. Zij won zilver op de 800 meter. Hoe is zij op de atletiekbaan terecht gekomen? Het talentenproject van Team Distance Runners (atletiek) kwam langs op school, ze werd gescout. Nu is Femke niet meer weg te denken van de baan. Wat drijft haar? Welke keuzes kwamen hierbij kijken, wat is belangrijk voor haar in de sport en waar haalt zij haar plezier uit?

Lees meer

WAT IS JOUW MINDSET?

 

Geef antwoord

op 5 vragen