Oefening

visualiseren II

Als sporter is het handig om de mentale vaardigheid ‘visualiseren’ onder de knie te krijgen. Zoals voormalig jeugdtrainer van ADO Den Haag, Feyenoord en Ajax, Wouter von Brucken Fock zegt, is dit een methode om een ‘competitive advantage’ te creëren. Door mentale vaardigheden te ontwikkelen, ontwikkel jij een voordeel ten opzichte van je tegenstander. In de blog Visualiseren: hoe doe ik dat? lees je hoe je door het maken van een mentale voorstelling je hersenen traint die betrokken zijn bij de aansturing van spierbewegingen tijdens het uitvoeren van jouw sport. Visualiseren is vergelijkbaar met het maken van je eigen mind movie, waarbij je filmpjes maakt in je hoofd.

In Visualiseren I heb je geoefend met het activeren van je zintuigen. Hierbij werd je gevraagd om dingen in gedachten voor je te zien, te voelen, te horen, te ruiken en te proeven. In deze opdracht leer je hoe jij je mind movie levendiger kan gaan maken waarbij de zintuigen gecombineerd worden. Probeer alles zo gedetailleerd en helder mogelijk voor te stellen. Ook bij deze opdracht is de oproep om je eigen creatieve brein aan te spreken. YAAP maakt een begin en jij bedenkt de details en variaties die bij jouw sportomstandigheden aansluiten. 

Onderdeel levendig maken
1. Stel je voor dat je na de intelligente lockdown weer op je trainingslocatie aankomt. Je komt aanrijden op de fiets, auto of met het openbaar vervoer. Misschien ben je wel lopend. Je bent de eerste op je trainingslocatie. Het is er nog helemaal leeg, windstil en de zon schijnt. Je kijkt rond en laat de stilte en ruimte op je inwerken. Probeer zoveel mogelijk details voor te stellen. Wat zie je? Wat hoor je? Wat ruik je? (+/- 30 sec).

2. Stel je nu voor dat ook andere mensen aankomen op je trainingslocatie. Je ziet je teamgenoten, trainers en coaches weer na een lange tijd. Misschien komen ook andere sporters en ouders het terrein op. Je begroet je teamgenoten op de manier waarop jij dat altijd doet. Je bent blij om iedereen weer te zien. Probeer zoveel mogelijk details waar te nemen. Stel je bijvoorbeeld voor welke kleren mensen aan hebben en wat ze doen als ze jullie trainingslocatie betreden. Neem even rustig de tijd om je beeld zo levendig en gedetailleerd mogelijk te maken (+/- 30 sec).

3. Stel je nu voor dat je aan het trainen bent. Kies één specifieke oefening of beweging. Beeld je in hoe jouw lichaam beweegt. Je voelt je fit en beweegt makkelijk. Richt je aandacht op het gevoel dat je op verschillende plaatsen in je lichaam hebt. Neem de tijd om de oefening of beweging perfect uit te voeren (+/- 30 sec).

We gaan nu andere zintuigen toevoegen aan je mind movie waarin jij je oefening of beweging uitvoert. Zoom een beetje uit en zie de trainingsomgeving waarin jij de oefening uitvoert. Misschien sta je op gras of op gravel, lig je in water of sta je op een baan of in een sporthal. Wat zie je nog meer? Neem het beeld scherp in je op (+/- 10 sec).

Als je dit beeld scherp hebt, visualiseer dan je teamgenoten, trainer of coach erbij, die je nodig hebt bij het uitvoeren van de oefening of beweging (+/- 10 sec). Hoor vervolgens de geluiden die erbij horen. Blijf je ondertussen ook richten op het gevoel die bij het uitvoeren van deze oefening of beweging hoort (+/- 10 sec). Als je merkt dat je blijft hangen bij één zintuig probeer de zintuigen dan weer te combineren, zodat je er een complete ervaring van maakt. Ga nog even door met het maken van je mind movie en maak het zo realistisch mogelijk. Alsof je naar jouw eigen film aan het kijken bent.

4. Nu mag je zelf een situatie bedenken die je graag in jouw mind movie wilt hebben. Probeer je zintuigen te combineren en als écht te ervaren. Dus wat zie je in gedachten voor je, wat voel je, welke geluiden hoor je en misschien ruik en proef je wel iets tijdens deze situatie. En weet je nog: mind movies maken is een oefenproces. Je hoeft niet gelijk de beste film van het jaar te maken.

Veel plezier met het levendiger maken van je eigen mind movie. Volgende week leer je hoe je grip kan hebben op wat er gebeurt in je mind movie. Als je namelijk grip hebt op je mentale voorstelling ben je in staat om het beeld op pauze te zetten en zelf te bepalen wat er verder gaat gebeuren!

 

De mind movie oefeningen zijn geïnspireerd op de visualisatie training van dhr. GM Weltrevreden aan  Jong Oranje 2010- 2011 schaatsploeg.

Heb je een vraag?

De Olympische Droom

De Olympische Droom

‘Jullie moeten Liesette Bruinsma opgeven voor de zwemclub! Zij heeft talent!’ Het is even stil voor ze een tikje op haar schouder voelt: ‘Als jij goed kunt zwemmen bij de club, dan kun je later misschien wel meedoen aan de Olympische Spelen!’ Vooral de laatste woorden komen aan. Zachtjes hoort ze het zichzelf herhalen. ‘Olympische Spelen.’

Lees meer
Geen golf te hoog

Geen golf te hoog

De Friese Germ en Gonnie Bruinsma vertellen aan de vooravond van de Olympische Spelen over de weg die hun jongste dochter tot nu toe afgelegd heeft. Liesette Bruinsma, twintig jaar jong, staat eind augustus al voor de tweede keer op de Paralympische Spelen. Vijf jaar geleden was Liesette met twee gouden, twee bronzen en een zilveren medaille de meest succesvolle paralympische speelster.

Lees meer
“Het had zo moeten zijn” van Wessel Been

“Het had zo moeten zijn” van Wessel Been

Wessel Been, de bijna 2 meter lange spits speelt sinds dit seizoen bij PEC Zwolle (U21). Zijn eerste BVO, maar PEC voelde vanaf moment één als thuis. Wat heeft het gemaakt dat Wessel het heeft geschopt tot het U21 elftal bij PEC? Voor welke lastige keuzes heeft Wessel gestaan in zijn route richting het betaald voetbal en wat zijn de lessen die hij mee wil geven aan andere jonge talenten? Dit alles ga je lezen in dit blog.

Lees meer
Vier handen op één buik

Vier handen op één buik

Toen Tessel net 1,5 was kreeg ze niet één, maar twee zusjes. De eeneiige tweeling Merel en Sanne wordt op 11 februari 1993 geboren. Niet geheel als verrassing, want het krijgen van een tweeling zit bij zowel Ad als Annemiek in de familie. Het is een understatement dat Merel en Sanne vier handen op één buik zijn. Ze kunnen eigenlijk bijna niet zonder elkaar.

Lees meer
Plezier als benzine: het verhaal van Femke Been

Plezier als benzine: het verhaal van Femke Been

In 2015 hockeyde en tenniste Femke. In 2017, won zij zilver op een NK. Niet met hockey of met tennis. Zij won zilver op de 800 meter. Hoe is zij op de atletiekbaan terecht gekomen? Het talentenproject van Team Distance Runners (atletiek) kwam langs op school, ze werd gescout. Nu is Femke niet meer weg te denken van de baan. Wat drijft haar? Welke keuzes kwamen hierbij kijken, wat is belangrijk voor haar in de sport en waar haalt zij haar plezier uit?

Lees meer
De ouders achter topsporters Tessel, Sanne en Merel van Dongen

De ouders achter topsporters Tessel, Sanne en Merel van Dongen

Annemiek en Ad van Dongen, ouders van maar liefst drie (ex) topsportende dochters. Voormalig basketbalster en rugbyer Tessel, ex semi prof-basketbalster Sanne en Oranje voetbalverdediger Merel. Zij willen hun ervaringen achterlaten als zij straks geen topsportouders meer zijn en gunnen andere ouders van hun fouten te leren.

Lees meer
Mitch Kolkman: plezier is zijn grootste kracht.

Mitch Kolkman: plezier is zijn grootste kracht.

Zijn boodschap aan andere jonge talenten/sporters: “Keuzes maken is goed, maar wees op jonge leeftijd niet altijd te obsessief met je sport bezig. Zo hard sporten is mooi, maar weet ook dat je prima ook andere leuke dingen kan gaan doen, zoals afspreken met vrienden of een keer wat later naar bed. Dat hele serieuze dat komt later wel. Sporten blijf je uiteindelijk doen omdat je het leuk vindt.”

Lees meer

WAT IS JOUW MINDSET?

 

Geef antwoord

op 5 vragen

 

Wat is talent en hoe help je kinderen hun kracht te ontdekken?

Onze gast van vandaag is Ruben Jongkind. Hij is de zoon van een Spaanse moeder en een Nederlandse vader. En dat is voor iemand die in het voetbal werkzaam is een combinatie die het beste van twee werelden samenbrengt. Maar zijn ervaring beperkt zich niet tot het voetbal. Hij heeft Masters in Milieuwetenschappen en Bedrijfswetenschappen. Verder heeft hij zelf ook aan triatlon gedaan, en heeft verschillende atleten in de atletiek gecoacht, onder wie Bram Som (800 meter).

In het voetbal staat hij bekend als expert talentontwikkeling en jeugdopleiding. Hij is een echte Cruijff sympathisant. In die mate dat Johan Cruijff zelf hem een belangrijke rol als Hoofd Talentontwikkeling en implementatie van het plan-Cruijff in de jeugdopleiding zoals dat tijdens de ‘Fluwelen Revolutie’ vanaf 2010 uitgerold moest worden bij Ajax.

Op dit moment is hij strategisch adviseur en hoofd methodologie bij FC Volendam, en zal hij vanaf 1 januari 2022 toetreden tot de directie van de club, waar hij directeur opleidingen en samenwerkingen wordt.

Waar wij met YAAP onze missie ervan hebben gemaakt om een positief topsportklimaat in Nederland te realiseren, stellen wij Ruben onze vragen over hoe hij daarnaar kijkt, wat hij heeft geleerd van Johan Cruijff en uit andere sporten én hoe hij dit samenbrengt in de praktijk bij FC Volendam.

Wil je reageren op deze aflevering of wil je gewoon meer weten over wat YAAP precies doet? Laat het ons dan even weten via onze instagram (yaap_eu), check onze website yaap.eu of mail ons gewoon even naar info@yaap.eu. En vond je het nou leuk, laat dat even weten via een review op Apple Podcast of volg ons kanaal op Spotify.

Shownotes:

Bekijk hier nog even de TedTalk van Ruben in Genève: https://www.youtube.com/watch?v=sj5MLIMLiOQ